Press "Enter" to skip to content

Historien om Vikingen

“ I 1964 fik Den lille Havfrue savet hovedet af, og kom på værksted. Omtrent samtidig lærte jeg kunstneren Jørgen Waring at kende. Han var desperat efter en god omgang publicity, og den fik han : Da Havfruens sædvanlige plads nu var ledig, foreslog jeg, at vi kunne bygge en viking af skrot og placere den på stenen i nattens mulm og mørke.
Resultatet vakte vild opstandelse, og den unge kunstner fik sin omtale – langt ud over landets grænsen “.
– James Rasmussen.

Vikingen på sin sten

Historien om Vikingen.

I foråret 1964, mødte jeg kunstneren Jørgen Waring på en lille frokost cafe ( Willi`s Place ) som lå inde i København. Han var på jagt efter en god gang PR. og for at få gang i den, spurgte han mig om jeg ville hjælpe ham med dette.
Da jeg samme dag kom hjem, så jeg i BT. at man havde fjernet den lille havfrue fra sin sten. Hun var kommet på værksted, da hun i nattens mulm og mørke, havde fået savet sit hovedet af.
Jeg ringede staks til Jørgen, og fortalte at vi skulle bygge en stor viking, og sætte den op på den tomme sten. Jørgen kaldte mig en gal mand, og smækkede røret på.

Kl. 04.00 ringer Jørgen til mig, og kom straks og hentede mig. Vi kørte ud og samlede en masse skrot, og derefter ud til hans værksted.

Efter 2 dage, havde vi bygget den 200 kg. skulptur af en viking. Da det blev nat, kørte vi ned til Langelinie, for at time politiets patrulje, og vi fandt ud af, at hvert 20 min. kom der en grøn Ford Zefyr rullende.
Vi kørte hjem, og allierede os med en fotograf fra Associated press, fik fat i nogle venner, tog liste sko på, og sværtede os sorte i ansigtet.
Næste nat kørte vi ned til Langelinie – timede den grønne Ford Zefyr – og så snart den havde passeret, susede vi ned og fik vikingen bakset ud af bilen – ned til stenen, og satte den op.
Vi slettede vores spor så godt vi kunne, og kørte hurtigt op bag buskene. Så kom den grønne Ford Zefyr igen.
Den holdt stille i et minut, og på nøjagtig samme tidspunkt åbnede alle 4 døre sig. Fire betjente steg ud, og stod og kløede sig i nakken alt imens fotografen klikkede løs.Hele den Danske presse kastede sig over sagen. Jørgen havde svejset sit navn i foden af vikingen, og dagen efter meddelte han politiet at det var ham der sammen med nogle venner der havde sat vikingen op.
Han fik en bøde på 200 kr. og fik selv lov til at fjerne vikingen. Historien kom på forsiden af 35 af verdens største aviser – og Jørgen solgte vikingen for 25.000 kr. til en restauratør fra nord Sjælland.
– James RasmussenResultatet vakte vild opstandelse, og den unge kunstner fik sin omtale – langt ud over landets grænsen “.
– James Rasmussen.

FALCK har nedtaget Vikingen og fremviser for SE&HØR